Slik fungerer en pantebank
Her har vi samlet all informasjon om hvordan en pantebank fungerer. Den er designet for at du som kunde, og andre interessenter, skal få en rask oversikt over hvordan den fungerer.
En pantebank er en finansiell institusjon som tilbyr kortsiktige lån sikret med verdigjenstander. Denne låneformen er en av verdens eldste. Så langt tilbake som for tre tusen år siden ble de første kjente pantelånsforretningene drevet i Kina. De vanligste gjenstandene som belånes på Lånekontoret i dag er gull, klokker og sølvobjekter, men det meste med en annenhåndsverdi som også kan oppbevares i en pantebank, kan det lånes på.
Hva kan jeg låne penger på?
Vi ønsker å tro at alt er mulig! Vil du låne penger hos oss, er det ingen beløp som er for høye eller for lave. De vanligste gjenstandene kunder belåner, er gull og sølv, klokker, musikkinstrumenter, designervarer, kunst, antikviteter og kjøretøy. Det kan være alt fra et panserkjede i 18 karat gull, en Gibson-gitar, –et ekte teppe eller et oljemaleri av Gude. Vi har eksperter på alle områder.
Hva menes med å fornye lånet?
Å fornye lånet betyr å inngå en ny låneperiode, og dette gjør du ved å betale renter og gebyrer for låneperioden (tiden du har lånt pengene). Det er ikke nødvendig å fornye lånet hver måned selv om renten løper på månedlig basis. Siste fornyelsesdag er 2 måneder etter forfallsdato. Viktige datoer for lånet er forfallsdato og siste fornyelsesdag. Det er mulig å fornye lån på kontoret eller under Mine lån på hjemmesiden vår.
Hva er forskjellen på forfallsdag og siste fornyelsesdag?
Et standardlån forfaller 4 måneder etter at lånet er tatt opp. Det legges alltid til en frist på 2 måneder etter lånets forfallsdato. Siste fornyelsesdag er derfor 2 måneder etter forfallsdato. På et standardlån har du som lånekunde dermed 4 + 2 måneder på deg til å fornye eller innfri lånet. For mer informasjon kontakt Lånekontoret, eller les mer under Låne
Jeg ønsker å øke lånet, hva gjør jeg?
Ønsker du å øke lånet? Det kan nå gjøres umiddelbart under Mine lån, her på hjemmesiden. For at øke-knappen skal bli aktivert, må du angi mobilnummer og/eller e-postadresse samt bankkontonummer under opplysningene dine.
Når du har fylt ut opplysningene, aktiveres øke-knappen når du klikker deg inn på lånet. Det er da enkelt å søke om en økning på valgfritt beløp.
Det er selvsagt mulig å øke lånet direkte hos Lånekontoret. Ta med panteseddel og legitimasjon.
Hvor lenge kan jeg låne?
Et standardlån går over 4 måneder, og man kan innfri lånet når som helst i løpet av perioden. Etter 4 måneder kan man også velge å fornye lånet ved å betale renten og ekspedisjonsgebyret. En ny låneperiode starter da fra og med denne dagen. Det legges til en frist på 2 måneder etter forfallsdato. Vi gjør oppmerksom på at kostnaden for fristperioden varierer mellom kontorene våre.
Får jeg pengene umiddelbart?
Å belåne en vare hos oss går raskt, og det tar sjelden mer enn fem minutter før du har pengene i hånden eller på konto. Når det er gjort en verdivurdering, skrives det ut en panteseddel, og du får pengene umiddelbart. Vi pakker og oppbevarer eiendelene dine trygt og forsikret. Opplysninger om lån og kunder er selvsagt underlagt taushetsplikt.
Vårt arbeid mot hvitvaskning
På Lånekontoret jobber vi aktivt mot hvitvasking, noe som betyr at vi forhindrer at ulovlig opptjente penger blir renset og brukbare. Vi følger strenge lover og regler, inkludert prinsippet om "kjenn din kunde", som betyr at vi må vite hvem kundene våre er. Vi er ekstra oppmerksomme på politisk eksponerte personer, kjent som "PEP". Vi følger også "LOV", Lov om tiltak mot hvitvasking av penger og finansiering av terrorisme, noe som betyr at vi rapporterer mistenkelige transaksjoner til myndighetene. Vi overvåker nøye hvem du er og hva du gjør med pengene dine for å sikre at alt er lovlig og ærlig. Vi bryr oss om kundene våre og samfunnet, og ønsker at alle skal bruke penger på en ærlig måte. Ved å arbeide sammen kan vi bidra til å forhindre hvitvasking.
Historikken til Lånekontoret
Norges eneste pantebank -åpen siden 1888
Pantelån er en av verdens eldste låneformer og kan dateres 3000 år tilbake i tid. Lånekontoret er det eneste pantelånekontoret i Norge. Det startet med et kongelig vedtak i 1888, en konsesjon som ble gitt til Kristiania Folkebank. Målet var å være en låneinstitusjon som skulle drive sin virksomhet delvis på sosialt grunnlag. Praksisen var at overskudd ved auksjoner, uavhengig av resultatet, skulle gå til humanitære formål. Pantelånsvirksomheten hadde en jevn vekst frem til 1912 med hele 11 kontorer i Oslo. Etter dette har virksomheten svingt i takt med skiftende tider i samfunnet. Lånekontoret var lenge eid av Christiania Bank og Kreditkasse, senere Nordea, etter en større nordisk bankfusjon. Lånekontoret har de siste årene gjennomgått en omfattende utvikling. Virksomheten er nå samlet til ett kontor med lokaler i Kirkegata 19 i Oslo. Fra denne adressen avholdt vi tidligere også våre auksjoner, men fra 2018 har all auksjonsvirksomhet foregått på nett.
God informasjon om kreditter som ikke er pantelån
Vi ønsker at du som kunde skal ha god kjennskap til alle de alternative mulige kredittene som finnes i tillegg til pantelån. Dette for å gi deg det best mulige beslutningsgrunnlaget for ditt lån. Vi har her samlet lenker til organisasjoner som vi mener er viktige for deg å kjenne til:
Gjeldsregisteret: fordi det er en institusjon som gir deg som låntaker en mulighet til å se dine lånenivåer samlet på ett sted. Merk at dine lån hos Lånekontoret ikke er inkludert i Gjeldsregisteret.
Forbrukerrådet: fordi det er en myndighet som gir deg som forbruker muligheten til å få en god oversikt over hva forbrukskreditter koster og gir deg tips om hva du trenger å tenke på når du tar et forbrukslån. I kredittsammenligningene finnes ikke Lånekontoret med fordi vi er en pantebank. Du kan imidlertid bruke vår kalkulator og gjøre en sammenligning med de kredittene som vises hos Forbrukerrådet.
Finanstilsynet: Lånekontoret er under tilsyn av Finanstilsynet og er den myndigheten som står for regelverket for kreditter i Norge. Her kan du lese om regelverket som gjelder for kreditter.
Gjeldsregisteret
Her kan du finne den aktuelle statusen for utviklingen av forbrukslån i Norge og som kredittaker få en samlet oversikt over dine registrerte kreditter.
Forbrukerrådet
Her kan du se hva bank- og finansselskaper har for prissetting på den såkalte Finansportalen. Nettsiden viser hva kostnadene for kreditter er på et samlet sted.
Finn det beste forbrukslån for deg. Sammenlign renter hos alle selskaper i markedet
Finanstilsynet
Policy for forbrukerrådgivning og den norske regjeringens utlånsforskrift.